Sunday, January 20, 2008

Asure Hicri takvimin ilk ayi Muharrem Ayidir. Asure gunu ise Muharrem in 10. gunudur. O gunde Cenabi Hak 10 Paygamberine 10 degisik ikram ve ihsan ettigi icindir.
Arapcada ´Asere´ on demektir. Bu yuzden Muharremin 10. gunune Asure adi verilmistir.
Ben de annemin bu guzel Asure tarifini veriyorum. Sadece sunum bana aittir. Annecigimin ellerine saglik ve tarif icin tesekkurler.

Malzemeler:
2 su bardagi bugday
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasulye
1 su bardagi kuru uzum
1 su bardagi kuru incir
1 su bardagi kuru kayisi
1/2 su bardagi misir
1 portakalin kabugu
2 su bardagi seker
15 su bardagi su

Uzeri icin:
nar taneleri
tarcin
ceviz, findik, badem, susam
Hazirlanisi:
  • Bugday, nohut ve kuru fasulyeyi yikayip ayri kaplarda bir tasim kaynatin, altini kapatin ve bir gece bekletin.
  • Ertesi gun bugdayi buyuk bir tencereye alin ve 15 su bardagi su ile yumusayincaya kadar yaklasik 30 dakika kaynatin. Ara sira karistirin ve uzerine biriken kopugu bir kevgir ile alin.
  • Kaynamakta olan tencereye nohut ve kuru fasulyeyi suzup ekleyin.
  • Kuru uzumu sicak suda yikayip ekleyin. Misiri ekleyin.
  • Bir tasim kaynadiktan sonra sekeri ilave edin. Sekeri kendi damak zevkinize gore ayarlayabilirsiniz.
  • Incir, kayisi ve portakal kabugunu yikayip tavla zari buyuklugunde dograyin ve tencereye ekleyin.
  • Suyu yeterli degilse sicak su ilave edin. Asure pistikten 1 saat sonra katilasmaya basliyor. 15 dakika kadar daha kaynatin ve altini kapatin.
  • Soguyunca servis kasesine alin ve uzerini nar taneleri, tarcin, ceviz, findik, badem ve susam ile susleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun
--------------------------------------------------
Asure

Een dessert van gedroogde vruchten en noten.

Ingredienten:
2 glazen Tarly (tarwe korrels)
1 glas kikkererwten
1 glas witten bonen
1 glas gedroogde rozijnen
1 glas gedroogde vijgen
1 glas gedroogde abrikozen
1/2 glas mais
1 schil van een sinaasappel
2 glazen suiker
15 glazen water

Garnering:
granaatappel
kaneel
walnoten, amandelen, sesam

Bereiding:
  • Kook de Tarly, kikkererwten en de witte bonen in aparte pannen in ruim water. Haal de pannen van het vuur wanneer het water begint te koken. En laat alles een nacht weken.
  • Doe de volgende dag de Tarly in een grote pan en doe 15 glazen water er bij. Laat het ongeveer 30 minuten koken. Af en toe roeren.
  • Voeg de kikkererwten en de witte bonen bij de kokende Tarly.
  • Maak de rozijnen in warm water schoon en voeg deze samen met de mais er bij.
  • Als het mengsel kookt doe je de suiker er bij.
  • Snij de schoongemaakte vijgen, abrikozen en de schil van een sinaasappel in hele kleine stukjes en voeg bij het mengsel.
  • Voeg eventueel wat warm water er bij. Na een uurtje wordt de asure wat dikker. Laat het nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Nadat het afgekoeld is kan je het serveren in schaaltjes. Garneer met granaatappelpitjes, kaneel, walnoten, amandelen en sesam.

Eet smakelijk

22 comments:

Melek* said...

Allah kabul etsin görüntüsü çok güzel olmuş bende bu yakınlarda yapıp dağıtırım:)

Anonymous said...

Selamlar,seni şans eseri buldum baktım hollandaca da yazmışsın tarifleri :)
Ben de çok yakında Belçika'ya taşınacağım için İstanbul'da Hollandaca kursuna gittim geçen bahar.
İlerdeki "ben" i gördüm bloğunda :)
Ben de ileride tarifleri hem Türkçe hem Hollandaca yazmayı istiyorum eşimin ailesi ve arkadaşları da anlayabilsinler,tarifleri deneyebilsinler diye :)
Ekim ayında evlendim bu arada,eşim Belçikalı.
Şu an İstanbul'da ailemin evinde vize bekliyorum hala kös kös :(
senin sayende rahatça kayınvalideme türk yemeklerini öğretebilicem :) Buraya bakması yeterli ne de olsa :)
Ellerine sağlık canım,Hollandaca yazmaya devam :)

Sevgiler,Burcu

İlker Ergin said...

canım anneciğinin ellerine sağlık.nefis olmuş aşure.öpüyorum hepinizi.sevgiler.

EZGi :)) said...

enfes görünüyor.asureye bayılırım.allah kabul etsin.
ellerine saglık
sevgiler

PAPATYA PRENSES said...

Ellerinize sağlık,Allah kabul etsin :)

Gönülünce Lezzetler said...

Hımm aşureye bayılırım ellerine sağlık arkadaşım allah kabul etsin ...

Gönül said...

mmmhhhh harika olmuş canım yaaa....ellerine sağlık ee hani benim kasem:))) Allah kabul etsin sevgilerimle

Anonymous said...

SELAM ALLAH KABUL ETSİN EVİN BEREKETLİ OLSUN..SEVGİLER...

Anonymous said...

Merhabalar;
tesadüfen blog manşette görüp geldim, iyikide gelmişim.Ne kadar güzel bişey tariflerini iki dilde yayınlayabilmek.. aşure harika, annenizin ve sizin ellerinize sağlık.bana da beklerim İlkerciğim.
sevgiler.
asotu.blogcu.com

Melek* said...

Allah kbul etsin enfes olmuş

Feyza Fidan said...

İlkercimmm, aşuren süper olmuş.Süsüne de ayrıyeten bayıldım..Nar çok yakışıyor aşureye..
Ellerine sağlık..

Ilker Erdem said...

Bu guzel yorumlariniz icin tesekkur ederim arkadaslar.

Yaren said...

Asureler harika görünüyor,ellerine saglik.Afiyet olsun ,iyi bir hafta gecirmeni diliyorum.

keskinli said...

allah kabul etsin canim azda senden yemeye geldim blog blog asure yiyiorum sevgiler

zehra said...

allah kabul ets�n su asurey� sevemed�m g�tt� ama cok guzel gorunuyor
................
cuman�n gelmesine sal�y�da sayma sadece 3 g�n kald� mutlu sagl�kl� ve huzurlu haftalar d�l�yorum
hoscakal�n

Damak Tadı said...

Çok nefis ve şık görünüyor canım Aşuren..Allah kabul etsin..Afiyetler olsun sizlere.)

Sevgilerle

Anonymous said...

Canım benim,

nefis bir sunum olmuş.

seninde anneciğinin de ellerine sağlık.

Sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

sevimin sayfasi said...

asüren cok nefis olmus
ellerine saglik

~Semra Mutfakta~ said...

ilker'cim ellerine sağlık nefis görünüyor.Özenmedim çünkü bu aralar oldukça fazla yiyorum.cnm unutmadan seni sobeledim bilgin olsun.görüşmek üzre.(resmin bir harika maşallah çoook tatlı bir bebek)

Leziz Tarifler said...

İlker'cim Allah kabul etsin. Çok güzel görünüyor.

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Canim,
asuren ne güzel olmus, nar taneleriyle birlikte ne güzel bir tablo cikmis ortaya, senin de ellerine saglik.

Allah kabul etsin ayrica onu da unutmadan söylim.

Selamlar ve öpüyorum canimcim..

zehra said...

mutlu sagl�kl� ho� bir hafta sonu diliyorum

Blog Widget by LinkWithin