Friday, May 30, 2008

Annemin Icli Koftesi / Mijn moeders Gevulde Kofte Bu ayin Yaman Etkinligine sevgili Lama www.lamamutfakta.blogspot.com evsahibeligi yapiyor. Etkinligin konusu ise Annelerimizin yemekleri. Annemin hangi yemegini yayinlasam diye cok dusundum, cunku annemin su boregi, sarmalari, dolmalari, baklavasi, ispanakli boregi, katmeri ve bu gibi bir suru yemegi cok lezzetlidir. Simdi dusunuyorumda annemin butun yemekleri bana cok ozeldir, saymakla bitmez. Insaallah ilerde hepsinin tarifini verecegim. Maalesef annemden uzaktayim ve herzaman gorusemiyoruz. Ama her geldiginde bir suru sey yapip getirir. Yada ben bir hafta sonu gittigimde istedigim herseyi hazirlar. Bence herkesin annesinin yemegi cok guzeldir. Etkinlige annemin lezzetli mi lezzetli icli koftesiyle katilmaya karar verdim. Lama arkadasimiza etkinlikte kolayliklar diliyorum. Ve bu cok mesakatli tarife geciyorum.
Malzemeler:
Ici icin:
1 kilo kiyma
1/2 kilo sogan
1/2 paket margarin
1/2 cay bardagi zeytinyagi
1 yemek kasigi salca
1 demet maydanoz
tuz, karabiber, toz biber

Disi icin:
1 kilo ince bulgur
4 tane haslanmis ve ezilmis patates
1 su bardagi irmik
1 yemek kasigi biber salcasi
1 su bardagi un
tuz, karabiber

Hazirlanisi:
  • Ilk once icini sabahtan hazirlayalim. Bir tencerede kiymayi suyunu salip cekene kadar kavurun. Margarin ve zeytinyagini ekleyin. Soganlari yemeklik dograyip, kiymaya ekleyin ve biraz daha kavurun. Salcayi, tuzu, karabiberi, toz biberi ekleyip tencerenin altini kapatin. Ince dogradiginiz maydanozu da ekleyip sogumaya birakin.
  • Disini hazirlayalim. Ilk once ince bulguru yikayip suyunu suzun ve kabarmasi icin uzerini ortup yarim saat kadar bir kenara alin. Bulgur suyunu cektikten sonra disi icin gereken tum malzemeleri de ekleyip yogurun. Yogururken az su gerekebilir. Hamuru elinizi islatarak yogurabilirsiniz. Hamurun yeteri kadar yoguruldugunu anlamak icin ceviz buyuklugunde bir parca alip havadan tepsiye atin. Eger dagilmiyorsa hamur oldu demektir.
  • Hamurdan kucuk bir parca koparin ve bunu ilk once yuvarlayin. Sonra bas parmaginizla icini acin. Diger elinizle surekli hamuru cevirmeniz gerekli. Elinizi arada bir islatmak icin yaniniza bir kase su alin. Icine icten koyup kapatin. Bunu tum malzemeler bitene kadar devam edin. Annem kofteleri bir tepsiye dizip derin dondurucuda hafif donduruyor. Sonra posetleyip derin dondurucuya koyuyor.
  • Kofteleri isterseniz tuzlu suda haslayip servis yapabilirsiniz. Yada bol yagda kizartin. Ben ilk once kofteleri hasladim ve daha sonra tavada az zeytin yaginda biraz cevirdim.
Afiyet Olsun
--------------------------------------------------
Gevulde Kofte
Het is een echt Turks gerecht met bulgur gevuld met gehakt.

Monday, May 26, 2008

Sebzeli Bulgur Pilavi / Bulgur met groenten
Ye#34 Bulgur

Bulgur cok besleyici ve proteini bol olan bir gida maddesidir. Bu yuzden ben mutfagimda bulguru cok kullanirim. Bulgur pilavinin besin degerini arttirmak icin de ben her turlu sebzeyi ilave ediyorum. Hem boylece daha da lezzetli oluyor.

Ye#34 Bulgur etkinliginde ev sahibemiz sevgili Derya www.deryadanlezzetler.com . Kolayliklar diliyor ve sevgilerimi gonderiyorum. Ve gecelim tarife.
Malzemeler:
yarim su bardagi kadar pilavlik bulgur
1 sogan
1 dis sarimsak
1 havuc
1 patates
1 domates
4 mantar
1 biber(ben sari ve turuncu biber kullandim)
tuz, karabiber, pul biber
siyi yagi ( ben misir ozu yagi kullandim)
Hazirlanisi:
  • Buyuk bir tavaya siyi yagini koyup kucuk kucuk dogradimiz sogan ve sarimsagi da alip kavuralim. Kucuk kucuk dogradigimiz havuc, patates, biber, mantar ve domatesi sirasiyla ekleyip biraz daha kavuralim. Yarim su bardagi kadar et su ( veya tavuk bulyon) ilave edip kapagini kapatalim ve sebzeler yari kivama gelene kadar pisirelim.
  • Yari kivamda pismis olan sebzelerin icine bulguru ekleyelim. Uzerini bir santim gececek kadar et suyu koyalim. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyelim. Tavanin kapagini kapatip kisik ateste pisirelim.

Afiyet Olsun

-----------------------------------------------------

Bulgur met Groenten

Ingredienten:

een half glas bulgur, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 wortel, 1 aardappel, 4 champions, 1 tomaat, 1 paprika, 1 bouillon, zout, peper, rode peper

Bereiding:

  • Doe een beetje olie in de pan en fruit hierin de gesnipperde ui en de knoflook. Doe de in kleine stukjes gesneden wortel, aardappel, champions, paprika en de tomaat er in en fruit even kort mee. Doe een half glas bouillon er bij en doe de deksel op de pan. Laat de groenten half gaar koken.
  • Doe de bulgur bij de groenten en vul de bouillon aan tot een centimer boven de bulgur en de groenten uitkomt. Voeg naar smaak zout, peper en rode peper toe en doe de deksel op de pan. Laat het geheel koken totdat al het vocht op is.

Eet smakelijk

Friday, May 9, 2008

Ton Balikli Patates Salatasi/Aardappelsalade met Tonijn
En Guzel Salata Yarismasi 1

Sevil arkadasimin duzenledigi `En Guzel Salata Yarismasi 1 ´ e ben de bu Ton Balikli Patates Salatasi ile katilmak istedim. Yarismaya katilan diger salatalari http://www.birdemliksohbet.blogspot.com/ da gorebilirsiniz. Begendiginiz salataya o sayfadan oy verebilirsiniz.
Salatalara ayri bir zaafim oldugu icin boyle bir yarisma duzenlendigi icin cok sevindim. Boylelikle degisik salata tariflerimizi daha cok kisiyle paylasma sansimiz olacak. Sevgili Sevile tekrar tesekkur edip kolayliklar diliyorum ve bu salatayi ona gonderiyorum.

Esimin aldigi bir kilo ton baligini nasil degerlendiririm diye dusunurken bu salata fikri geldi aklima. Kendimce birseyler kattim ve boyle bir salata cikti ortaya. Biz cok begendik, umarim sizde deneyip tadarsiniz. Malzemeleri kisi sayisina gore hazirlayabilirsiniz. Onun icin tam bir olcu vermiyorum.



Malzemeler:
yarim kilo kadar patates
ton baligi
3 yumurta
3 kornison tursu
taze sogan, taze nane
maydanoz
pul biber
tuz
dere otu
zeytin yagi
uzerini suslemek icin zeytin
Sos icin:
1 yemek kasigi mayonez
4 yemek kasigi yogurt
1 limon suyu
Hazirlanisi:
  • Ilk once patatesleri soyup, dograyin ve tencerede yarim fincan su ile haslayin. Ben elma dilimi seklinde dogradim.
  • Servis tabagina haslanmis patatesleri koyun. Uzerine ton baligini yerlestirin. Yumurtalari haslayip dort esit parcaya kesin ve patateslerin uzerine yerlestirin. Kornison tursulari dograyip uzerine koyun.
  • Mayonez, yogurt ve limon suyunu karistirip sosunu hazirlayin ve salatanin uzerine dokun.
  • Taze sogan, nane, dereotu ve maydanozu dograyip salatanin uzerine serpin. Zeytin ile susleyebilirsiniz. Salatanin uzerine biraz zeytin yagi gezdirip, tuz ve pul biber serpin.

Afiyet Olsun

--------------------------------------------------

Aardappelsalade met Tonijn

Een lekkere maaltijdsalade .

Ingredienten:

Een half kilo aardappelen, blik tonijn, 3 eieren, 3 augurken, verse munt, lente ui, verse dille, peterselie, olijfolie, zout, rode peper, olijven voor de garnering.

Voor de saus:1 eetlepel mayonaise, 4 eetlepels yogurt, sap van 1 citroen

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snij ze in stukken en kook ze beetgaar in een half glaasje water.
  • Doe de gekookte aardappelen op een serveerschaal. Doe de tonijn op de aardappelen. Kook de eieren en snij ze in vier stukken en leg op de aardappelen. Snij de augurken in kleine stukken en leg op de aardappelen.
  • Maak de saus klaar. Meng de mayonaise, yoghurt en de citroensap tot een gladde massa en verdeel dit over de salade.
  • Snij de verse dille, verse munt, peterselie en de lente ui in kleine stukjes en strooi over de salade. Garneer met wat olijven en strooi er zout en rode peper over heen. Je kunt ook wat olijfolie over de salade druppelen.

Eet Smakelijk

Sunday, May 4, 2008

Meksika Fasulyeli Salata/Kidney Bonen Salade
ve Sobeee
Yine kendimce yaptigim bir salata onerisi. Icinde Meksika Fasulyesi ile de hafif bir ara ogun olalabilir. Salatada kullanilan sebzelerdeki lifler mideyi rahatlatiyor. Bu yuzden salatayi yemekten once tuketilmesi tavsiye ediliyor.
Kullandigim malzemeler: Meksika fasulyesi, marul, havuc, kirmizi sogan, kornison tursu.

Sevgili arkadasim Kevser http://www.eldaninannesi.blogspot.com/ beni sobelemis. Ben de zevkle cevapliyorum.
A=Allah ve Ananas, en sevdigim meyvelerden.
B=Blogger yani Blogum
C=Can
C=Cicekler, cok severim
D=Demir, calisan demir pas tutmaz, calismayi severim
E=Ekmek
F=Firin: kekler, pastalar, boreklerim icin vazgecilmez esyalarimdan
G=Guzel Sanatlar, ilgilenmeyi cok severim
H=Hayat
I=Isik
I=Ilker, ben deniz
J=Jelibon
K=Kayseri, memleketim. Kuafor salonu, ilerde benim de bir salonum olur insallah.
M=Metin Mir, buyuk oglum
N=Nane
O=Oyuncak
O=Orumcek, cok korkarim, fobim
P=Pasta
R=Ruya
S=Su, susuz bir hayat olamaz. Iyiki var.
S=Seker hamuru, cok guzel seyler yapiliyor.
T=Tiramisu, en sevdigim pasta
U=Umut, umutsuz yasanmaz.
U=Uzum, cok yararli ve sevdigim bir meyve
V=Vatan, cok ozluyoruz
Y=Yade Ikra ve Yefa Ibra, ikizlerim
Z=Zaman, ne yazik ki cok cabuk geciyor. Hergunumuzun kiymetini bilmemiz lazim.

Benden bu kadar Kevsercigim. Sayfalarini cok begendigim arkadaslarim Gul http://www.dogada.blogspot.com/ ve Gulden ablami http://www.guldenceninmutfagi.blogspot.com/ sobeliyorum bende. Haydi kizlar kolay gelsin.
-------------------------------------------------
Salade met Kidney Bonen
Een lekkere maaltijdsalade.
Ingredienten:
Ijsberg sla, kidney bonen, wortel, rode ui, augurken

Thursday, May 1, 2008

Sigara Boregi
Ye#33 Borekler Etkinligi Sigaraya fena halde karsiyim ama sigara boregini cok severim. Herkesin bildigi bir borek cesididir. Ama ben yine de kisaca tarifini vereyim. Malzemeleri kisi sayisina gore cogaltabilirsiniz. Sevgili arkadasim Ozlem www.leziz.blogcu.com Borekler Etkinligine ev sahibeligi yapiyor. Bende sigara boregi ile katilmak istedim. Kendisine kolaylik diliyorum.
Malzemeler:
1 yufka
beyaz peynir
maydanoz
kizartmak icin sivi yagi
Hazirlanisi:
  • Icini hazirlayalim. Peyniri catalla ezin, maydanozu ince ince kiyin ve peynir ile karistirin.
  • Yufkalari pasta dilimi gibi sekiz parcaya kesin. Hepsini ust uste koyun ve kurumasini engellemek icin uzerine temiz bir bez ortun. Genis tarafina bir tatli kasigi ic malzemeden koyup yayin. Genis tarafin iki ucunuda birer cm ice kivirip rulo yapin. Ince kismin bir cm kadarini elinizle su ile islatin ve yapistirin. Boreklerin delinmemesine dikkat etin.
  • Borekleri kizgin yagda kizartin. Servis tabagina almadan once kagit havlu serilmis tabaga cikartin.

Afiyet Olsun

-------------------------------------------------

Blog Widget by LinkWithin